I SPY #1 Binnengluren bij Rein Reitsma

This post is also available in: English

Welkom bij de allereerste I SPY, de serie waarbij we binnen gluren bij interessante mensen. Het eerste slachtoffer is Rein Reitsma, een Rotterdamse designer die bij het ontwerpen graag experimenteert met verschillende (vaak alledaagse en gerecyclede) materialen.

Rein kiest niet perse de gemakkelijkste weg bij het maken van zijn producten, maar komt zo vaak op nieuwe ideeën en productiemethodes. Een leuk voorbeeld is zijn experiment “It’s a strap!”, waarbij hij gebruik maakte van plastic pallet straps en hiermee werkelijk van alles maakt, van een tennisracket tot een stoel.

Voor zijn eigen woning heeft Rein duidelijk ook gebruik gemaakt van zijn creativiteit en ontwerp skills. Dat zie je in elke ruimte terug, zo staat in de woonkamer een zelfgebouwde gigantische multifunctionele kast en is de keuken ook ongeveer helemaal door hem zelf ontworpen.

Natuurlijk waren wij benieuwd naar zijn woning en vroegen hem het hemd van het lijf tijdens onze binnenval. Lees hieronder de Q&A en gluur met ons mee.

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt met een Nikon L35AD analoge camera.

Rein houdt een van zijn favoriete items vast: een toffe thermoskan die hij in een kringloopwinkel heeft gekocht.

Heb je een product met een verhaal?

Eigenlijk heeft ieder object in mijn huis wel een verhaal. Maar van mijn opa heb ik een complete serie fotoboeken én collectie analoge camera’s geërfd.

Af en toe pak ik eens van zijn boeken uit de kast. Het leuke daaraan is dat die erfenis nog altijd blijft inspireren. Experimenteren met zijn camera’s is mijn volgende project.

Rein’s verzameling fotoboeken die hij van zijn grootvader heeft geërfd.

Wat is je favoriete item in huis?

Mijn bankstel, haha! Dat is wel echt mijn plekje in huis om bij te komen. Eerder had ik een hele mooie, maar vrij kleine, LeoLux uit de jaren 80. Totdat ik deze, uit de IKEA PS-2012 collectie, vond op Marktplaats. Een super diepe bank, waar je net zoals op een bed kan luieren maar er toch goed uitziet! Zo blij dat ik deze bank heb gevonden, hij wordt namelijk niet meer gemaakt.

Een ander favoriet product in mijn huis is de retro thermosfles die ik in de kringloopwinkel heb gekocht. Vooral de vorm ervan vind ik geweldig, maar praktisch is het niet, want het water loopt altijd weg langs de zijkant.

Heb je iets in huis wat je kapot zou willen smijten en waarom?

Als dat zo was dan had ik dat al gedaan, haha! Spullen waar ik me aan stoor wil ik niet om me heen hebben.

Op dit moment heb ik wel nog een loodzwaar Gispen Bureau staan waar ik vanaf wil. Thuis wil ik niet meer werken, dus dat maakt dit bureau overbodig. Mijn ouders nemen ‘m over, want ook deze was van m’n opa.

Rein probeert de Rubiks Kubus op te lossen, terwijl hij luiert op zijn vintage IKEA PS-2012.

Wat is het laatste product dat je hebt gemaakt?

Houten speelgoed. Een speelset van houten latjes die je op potloden kan klikken. Zo maak je van je eigen potloden een bouwset. Met deze producten deed ik mee aan de Hema design contest van 2020.

Hoe zie jij de toekomst voor je als designer?

Omdat ik graag werk met alledaags materiaal, of productie afval denk ik dat er een goeie toekomst voor mijn werk is. Zeker nu we weer midden in een crisis zitten door Covid.

Daarnaast is mijn werk optimistisch en zet het vaak een glimlach op, dat is ook iets dat we nu allemaal goed kunnen gebruiken!

Het zitgedeelte in het huis van Rein. De oranje jaloezieën zijn een unieke toevoeging aan zijn huis. Andere coole details: de geheel witte Wassily stoel van Marcel Breuer en de Paola Piva salontafel.

Waar haal jij je inspiratie uit voor je eigen ontwerpen?

Meestal is de eerste aanzet een materiaal waarin ik veel potentie zie. Maar het kan ook een techniek zijn. Zo ben ik me steeds meer aan het verdiepen in weven, en wil ik nog leren breien. Wat voor ontwerp daaruit voort komt zal pas blijken als ik ermee bezig ben, dat maakt mijn vak zo leuk.

Wat is het favoriete item dat je zelf hebt ontworpen?

Op dit moment mijn ‘RazzleDazzle’ project. Dat zijn modulaire vormen die ik haal uit productie afval. Met die kunststof puzzlestukjes kun je allerlei 3D-vormen maken. Tot nu toe heb ik er manden, lampen en sculpturen gemaakt.

Een van de 3D-vormen uit het ‘RazzleDazzle’ -project van Rein.

Is duurzaamheid voor jou belangrijk in jouw ontwerpen?

Het is geen eerste doel, maar ik ben wel overduidelijk een kind van deze tijd. Potentie zien in alledaags (rest) materiaal, en sowieso niet willen verspillen zit wel echt in mijn aard.

Hoe komt een product bij jou tot stand? 

Door een hoop trial and error, proberen, vallen en opstaan. Vooral niet gaan voor de makkelijke weg!

Eigenzinnige details aan de muur, zoals de twee worstelmaskers uit Mexico.

Wie is jouw favoriete ontwerper? En waarom?

Favoriet klinkt wat gek, maar dan doe ik een kleine shout out naar Bertjan Pot, Susan Bijl en Adrianus Kundert.

Voor welk (vintage) item zou je echt een moord doen?

Nou moorden niet, maar een Revolt chair van Friso Kramer, in goede staat, staat nog wel op mijn denkbeeldige lijstje.

Dilemma, welke van de twee zou je kiezen als je echt móet kiezen:

Chaos of minimalism 

Bed of bank 

Plastic of karton 

Nooit meer seks of nooit meer ontwerpen 

Het volk van Laaf op je vensterbank of “Live, Laugh, love” op je slaapkamermuur

Thanks Rein! Bekijk Rein’s werk via reinreitsma.nl. Zin om bij nog iemand binnen te spieden? Check dan hier de andere I SPY slachtoffers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *