I SPY #4 Binnengluren bij Marije & Thys

This post is also available in: English

De volgende slachtoffers van onze I SPY-serie is het leuke stel Marije & Thys. Marije is al een paar jaar actief in de culturele sector en werkt momenteel als cultureel programmeur bij de bibliotheek in Rotterdam. Thys is actief betrokken geweest bij het bruisend en veilig maken van het uitgaansleven in Rotterdam voor iedereen met N8W8 R’dam, het onafhankelijke adviesorgaan dat gemeente en ondernemers adviseert op het gebied van uitgaan. Ook geeft hij les aan de Willem de Kooning Academie.

Lees hieronder de Q&A en neem een kijkje in hun huis.

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt met een Nikon L35AD analoge camera en een Olympus MJU II analoge camera.

De salontafel van Marije en Thys staat vol met kunst en accessoires,
zoals een ying yang waxinelichthouder.

Hoe omschrijven jullie je interieurstijl?

Thys: Zoiets als kunstzinnig, strak, maar chaotisch?
Marije: ik kan het eigenlijk niet beter beschrijven.

Maken jullie samen beslissingen over de inrichting of wie heeft de broek aan in huis?

Thys: de belangrijkste beslissingen nemen we samen. Dit duurt soms wat langer, omdat we extra kieskeurig worden hiervan, maar bij de bank, de tafel en kunst aan muren hebben we beide ideeën aangedragen tot we iets vonden waar we beide enthousiast van werden. Marije vindt het, volgens mij, soms wel moeilijk als ik iets niet leuk vind waar zij haar oog op heeft laten vallen.
Marije: ik heb best wel een  duidelijke mening over wat ik mooi vind ja, maar als je samenwoont moet je nou eenmaal concessies doen…

Welk item in huis vertelt voor jou een verhaal, Thijs?

De festivalmunten aan de muur! Het zijn er ondertussen al meer dan duizend en gezamenlijk vormen ze een enorm kleurrijk kunstwerk. Ik heb de meeste verzameld tijdens de muziek- en foodfestivals waarop ik heb gewerkt met Creperie OuiOui en de Banaanhangwagen. Sommigen heb ik overgehouden aan feesten en partijen die ik bezocht.

Thys met zijn kunstwerk gemaakt van festival muntjes.

Wat vindt Marije hiervan?

Marije: laten we het erop houden dat dit zo’n voorbeeld is van een concessie.Thijs, heb jij iets in huis wat je het liefst kapot zou willen smijten?

Thys, heb jij iets in huis wat je het liefst kapot zou willen smijten?

Kapot smijten niet perse, maar soms begrijp ik niet helemaal wat de grote aantallen lege bloempotjes en kaarsenhoudertjes door het huis verspreid aan het doen zijn.

Kibbelen jullie wel eens over het huishouden?

Thys: op een gezonde manier, jazeker. Zo nu en dan ziet Marije waarde in items die ik echt niet in huis hoef te hebben, maar omgekeerd gebeurd dit ook…
Marije: haha en we hebben allebei echt een hekel aan schoonmaken. We zijn er ook niet echt goed in. Als het tijd is om schoon te maken doen we maar gewoon heel hard muziek op en proberen we niet te veel bij elkaar in de buurt te komen om vervolgens lekker te gaan eten als beloning.

Wat doen jullie het liefst samen in huis?

Thys: lezen, muziek ontdekken, gamen en koken.
Marije: in Rona-times zijn we vooral veel aan het gamen. Verder zijn we aan het koken, borrelen, films kijken en sinds kort zijn we begonnen met leren draaien. Verder vinden we het allebei heel leuk als we vrienden over de vloer hebben.  

Welk item in huis is van veel waarde voor jou, Marije?

De schilderijen van mijn vader! Hij is eigenlijk altijd al een kunstenaar geweest maar was nooit tevreden met zijn werk en wilde het niet tonen aan mensen. Mijn zusje en ik vinden dat onzin en daarom zijn we laatst een webshop op Instagram begonnen om zijn werk te laten zien.

Kunst door Marije’s vader Philip Horik.

Hebben jullie nog iets op je interieur-verlanglijstje staan?

Thys: kledingkasten! En tellen keukenaccessoires ook? Want dan moet ik ook een tosti-ijzer noemen.
Marije: ja, heel veel maar laten we inderdaad beginnen met kledingkasten.

Hoe belangrijk is een duurzaam interieur voor jullie?

Thys: ik koop het liefst spullen die lang mee gaan. Meestal zijn dit wel duurdere spullen, maar ik kan het niet uitstaan om iets maar 1 of 2 keer te gebruiken. Dit vind ik zo zonde.
Marije: ik vind het belangrijk, maar er is sowieso ruimte voor verbetering. Ons interieur bestaat wel veel uit kringloopspullen. We proberen daar wel eerst mooie dingen te halen voordat we kijken naar bijvoorbeeld een IKEA.

Hoe ziet jullie droomhuis eruit? En staat dat huis in Rotterdam of ergens anders?

Thys: het liefst zou ik in een strak, modern huis wonen dat van alle gemakken voorzien is. Het liefst omgeven door een glooiend grasveldje, een kabbelend beekje en een bos grenzend aan de tuin. Om hiervoor uit het centrum van Rotterdam weg te verhuizen is nu echter totaal nog niet aan de orde. 
Marije: een droomhuis is een huis in een grote stad in combinatie met ruimte die je hebt op het platteland. Ik houd van de stadse mentaliteit, maar het lijkt me ook leuk om bijvoorbeeld geiten in de tuin te hebben lopen. De grote stad hoeft trouwens niet Rotterdam te zijn, het liefst woon ik in een grotere stad. En Thys moet natuurlijk ook in dit huis wonen.

Hoe bevalt het leven in Blijdorp-Rotterdam?

Thys: goed hoor, wel lekker dat wij degene zijn die de meeste herrie maken in de buurt. Liever dat dan andersom.

Dilemma, welke van de twee zouden jullie kiezen als je echt móet kiezen:

Chaos of burgerlijk?
Marije: gestructureerde chaos.
Thys: Chaos, creëert kansen.

Voor altijd aan tafel of voor altijd op de bank?
Marije: tafel, we hebben eigenlijk sinds kort pas een normale bank waar je echt lekker op kan liggen (hiervoor kon Thys niet eens dutten op de bank) dus we zijn helemaal gewend om veel aan tafel te zitten.
Thys: aan tafel. Hier eet ik lekkerder en ook op de laptop werken gaat hier beter.

Samen uit of samen thuis?
Thys: samen uit! Door de lockdown zijn we genoeg thuis geweest en daarbij kunnen we altijd nog thuis zijn.
Marije: ik zou echt een moord doen om samen uit te gaan, voorlopig wel even genoeg thuis gezeten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *